FHI https://www.fhi.se/ Folkhälsoinformation i Sverige Mon, 19 Aug 2024 15:52:20 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.7 Hitta den bästa träningsformen för dig https://www.fhi.se/Aktuellt/Nyheter/hitta-den-basta-traningsformen-for-dig Tue, 02 Jan 2024 15:23:18 +0000 https://www.fhi.se/?p=231 Att välja rätt träningsform är en personlig resa som bör anpassas efter individuella behov och mål. Med så många alternativ tillgängliga kan det vara överväldigande att veta var man ska börja. Här är några steg för att hjälpa dig att Read More ...

Inlägget Hitta den bästa träningsformen för dig dök först upp på FHI.

]]>
Att välja rätt träningsform är en personlig resa som bör anpassas efter individuella behov och mål. Med så många alternativ tillgängliga kan det vara överväldigande att veta var man ska börja. Här är några steg för att hjälpa dig att hitta den bästa träningsformen för just dig.

Reflektera över dina mål

Innan du väljer en träningsform är det viktigt att tydligt definiera dina mål. Vill du öka din kondition, bygga muskler, förbättra flexibiliteten eller kanske minska stress? Genom att förstå vad du vill uppnå kan du rikta in dig på de träningsformer som bäst stöder dina mål.

Prova olika aktiviteter

Att prova olika träningsformer är ett utmärkt sätt att upptäcka vad som passar dig bäst. Testa allt från löpning och styrketräning till yoga och simning. Var öppen för nya upplevelser och ge varje aktivitet tillräckligt med tid för att bedöma dess effektivitet och hur väl den passar din livsstil.

Hitta glädjen i rörelse

Det är viktigt att hitta en träningsform som du faktiskt tycker om. Om du trivs med det du gör kommer du troligtvis att hålla fast vid det. Om du avskyr löpning, men älskar dans bör du försöka inkorporera dans i din träningsrutin. Att göra träningen rolig och engagerande ökar chansen att du håller dig motiverad.

Anpassa träningen efter din livsstil

Fundera på din vardagsrutin och hur mycket tid du kan avsätta för träning. Om du har ett hektiskt schema kanske korta, intensiva träningspass passar dig bäst. Om du däremot är mer flexibel  kan du utforska längre och varierade träningspass.

Kombinera träning med sociala aktiviteter

För vissa är gemenskapen en viktig faktor för att hålla sig motiverad. Att välja träningsformer som kan utövas tillsammans med vänner eller i grupp, som exempelvis gruppträning eller lagidrott, kan göra träningen både roligare och mer social.

Lyssna på din kropp

Slutligen är det viktigt att lyssna på kroppens signaler. Om du upplever smärta eller obehag bör du anpassa din träning eller söka råd från en expert. Att lyssna på din kropp och undvika överansträngning är nyckeln till långsiktig framgång.

Att hitta den bästa träningsformen för dig handlar om att skapa en balans mellan dina mål, intressen och livsstil. Genom att vara öppen för olika möjligheter och lyssna på din kropp kan du skapa en träningsrutin som inte bara ger fysiska fördelar utan också ger glädje och välbefinnande.

Inlägget Hitta den bästa träningsformen för dig dök först upp på FHI.

]]>
Så gör du om du blir sjuk under tiden du har a-kassa https://www.fhi.se/sjuk-under-tiden-du-har-a-kassa Thu, 03 May 2018 09:17:31 +0000 http://www.fhi.se/?p=207 Du har aldrig rätt till ersättning från a-kassa när du är sjuk. Detta då du inte står till arbetsmarknadens förfogande. Men det finns fortfarande möjlighet till ersättning via Försäkringskassan. A-kassan är en trygghet för dig som är arbetslös. Men blir Read More ...

Inlägget Så gör du om du blir sjuk under tiden du har a-kassa dök först upp på FHI.

]]>
Du har aldrig rätt till ersättning från a-kassa när du är sjuk. Detta då du inte står till arbetsmarknadens förfogande. Men det finns fortfarande möjlighet till ersättning via Försäkringskassan.

A-kassan är en trygghet för dig som är arbetslös. Men blir du sjuk försvinner den ekonomiska tryggheten. Vet du hur du ska gå tillväga kan du se till att få ersättning ändå.

Redovisa sjukdom på tidrapporten

A-kassan är en trygghet mot ekonomiskt bortfall vid arbetslöshet. Men även den tryggheten kan försvinna, exempelvis vid sjukdom. Att bli sjuk och samtidigt leva på a-kassa är något som kan vara besvärande för ekonomin.

Som sjuk har man inte rätt till någon ersättning från a-kassan. Anledningen till detta är att man under den perioden inte står till arbetsmarknadens förfogande vilket är ett av kraven för ersättning.

Sjukdom ska alltid redovisas på tidrapporten. Tidrapporten är den ansökan om ersättning där du fyller i vad du gjort i veckan, exempelvis om du arbetat, sökt jobb eller varit sjuk. Tidrapporten behöver vara korrekt ifyllt för att a-kassan ska kunna betala ut rätt ersättning.

Men bara för att du är sjuk och inte får a-kassa innebär det inte att du inte har rätt till någon form av ersättning.

Få ersättning från Försäkringskassan

När du blir sjuk ska du anmäla det till Försäkringskassan. Du kan nämligen få sjukpenning därifrån.

Om du är sjuk i längre än sju dagar krävs det även att du under den perioden avanmäler dig hos Arbetsförmedlingen. Men oavsett om du får sjukpenning eller inte måste du ange ”sjuk” på tidrapporten.

Om du drabbas av nedsatt arbetsförmåga och med största sannolikhet inte kommer kunna arbeta igen kan du inte heller få någon ersättning från a-kassan. Istället kan du ha rätt till aktivitetsersättning eller sjukersättning. Även det betalas ut av Försäkringskassan.

Ingen a-kassa när du vabbar

Har du barn är risken stor att du behöver stanna hemma utan att för den delen själv vara sjuk. Om du lever på a-kassa och ditt barn blir sjukt har du inte rätt till någon ersättning.

Istället får du vända dig till Försäkringskassan och ansöka om tillfällig föräldrapenning. På din tidrapport fyller du i förhinder. Värt att komma ihåg är dock att ersättningen för VAB rent generellt är mindre än vad du hade fått från a-kassan.

Inlägget Så gör du om du blir sjuk under tiden du har a-kassa dök först upp på FHI.

]]>
Så gör du motionerandet roligare https://www.fhi.se/Aktuellt/Nyheter/g%C3%B6r-motionen-roligare Tue, 03 Apr 2018 05:57:05 +0000 http://www.fhi.se/?p=203 Att hålla sig i form ses av många som ett måste snarare än ett nöje. Ett sätt att få in träningen i sitt schema oftare är att kombinera den med något du tycker om att göra. Här kommer därför våra Read More ...

Inlägget Så gör du motionerandet roligare dök först upp på FHI.

]]>
Att hålla sig i form ses av många som ett måste snarare än ett nöje. Ett sätt att få in träningen i sitt schema oftare är att kombinera den med något du tycker om att göra. Här kommer därför våra bästa tips på hur du gör träningen roligare.

Tvingar du alltid ut dig själv på en joggingtur när du hatar att springa, så lär det inte hända särskilt ofta. Nyckeln till en hälsosam livsstil är att hitta ett träningssätt som du ser fram emot hellre än undviker. Det kan vara lite vad som helst egentligen; bara fantasin sätter gränserna.

All träning behöver heller inte vara just traditionell och regelrätt träning. Kanske är det skönt att cykla till jobbet på morgonen. Kanske kan du spela fotboll med ett småsyskon eller ett barn. Annars kanske du alltid har velat prova på yoga eller ett spinning-pass. Det finns många bra alternativ som inte ger ångest att tänka på. Det gäller bara att hitta det som passar dig.

Lyssna på en ljudbok

Pallrar du dig ändå iväg på den där tråkiga joggingturen blir den ännu tristare om du fokuserar på att den är tråkig. Försöker du istället distrahera dig själv kanske du till och med glömmer att du tränar. Du kan såklart lyssna på peppande musik, men det tipset har du antagligen redan hört. Men har du någon gång funderat på att lyssna på en ljudbok? Det är lättare att dras in i en berättelse än i en spellista satt på repeat. Dessutom får du den där boken läst, som annars bara hade blivit dammig på nattduksbordet.

Träna med kompisar

Allting blir roligare när man är flera. Tar du med dig en vän kan ni klaga tillsammans. Dessutom är chansen större att du faktiskt gör det. Att kunna motivera varandra när motståndet är hårt är ovärderligt. Förutom det får ni umgås, även om schemana i övrigt kan kännas väldigt fulla. Det blir på så sätt dubbelt upp av det goda.

Ta med dig ett husdjur

Oavsett om du har en katt, hund, sköldpadda, kanin eller hamster, så finns det något sätt som du kan inkludera dem i din träning. Försök klättra träd ikapp med en katt. Eller att göra armhävningar tills en sköldpadda har ätit upp sin mat. Kanske kan du ha kapplöpning med din hund eller kanin, eller göra kullerbyttor i takt med att din hamster springer i sitt hjul.

Inlägget Så gör du motionerandet roligare dök först upp på FHI.

]]>
Ny mobil teknik möjliggör för bättre sjukvård https://www.fhi.se/Aktuellt/Nyheter/mobila-bredband-b%C3%A4ttre-sjukv%C3%A5rd Thu, 15 Mar 2018 13:56:07 +0000 http://www.fhi.se/?p=199 Bredbanden blir allt snabbare och inom några år lanseras 5G i Sverige. En ökad hastighet på bredbanden möjliggör för en förbättrad sjukvård. Redan nu används VR av både läkarstudenter i utbildningssyfte och patienter för att få kroppen att läka. Snabbare Read More ...

Inlägget Ny mobil teknik möjliggör för bättre sjukvård dök först upp på FHI.

]]>
Bredbanden blir allt snabbare och inom några år lanseras 5G i Sverige. En ökad hastighet på bredbanden möjliggör för en förbättrad sjukvård. Redan nu används VR av både läkarstudenter i utbildningssyfte och patienter för att få kroppen att läka.

Snabbare bredband möjliggör för förbättrad sjukvård

Att bredbanden blir snabbare och snabbare ökar också möjligheten för bättre sjukvård. De senaste åren har man inom sjukvården bland annat använt sig av Virtual Reality. Det är en datateknik som replikerar en miljö och simulerar användarens fysiska närvaro samt miljö för att möjliggöra användarinteraktion. Men det kräver snabba bredband och med 5G-näten kan VR-tekniken fortsätta utvecklas.

I England har en kirurg vid namn Shafi Ahmed genomfört kirurgiska ingrepp med kameror uppsatta i operationssalen. Det gav läkarstudenter runt om i världen en möjlighet att vara med på operationen. Vid ett sådant tillfälle får inte studenterna några tekniska färdigheter, däremot får de lära sig hur en operation går till och hur man hanterar stressen.

– Om du inte vistas i den miljön kommer du inte veta hur du ska agera, säger Shafi Ahmed.

Med VR kan även nya kirurger läras upp genom att utföra hundratals ingrepp, helt virtuellt. Det kan leda till bättre sjukvård i länder där den idag får anses svag.

Mobilt bredband finns självklart tillgängligt även för dig som privatperson. På Mobiltbredband.se kan du jämföra mobila bredband från de största svenska operatörerna och hitta ett abonnemang som passar dig.

VR har effekt på kroppens läkningsförmåga

I en studie mellan Duke University och Alberto Santos Dumon Association har man kommit fram till att VR har en påverkan på kroppens läkning. Man använde VR-tekniken på åtta personer med ryggmärgsskada och totalförlamning i nedre halvan av kroppen. Patienterna fick sedan hänga i en ställning med ett VR-headset där de kunna se sina ben och med mentala kommandon få dem att röra på sig. Detta ledde till att alla återfått någon form av känsel i sina ben och hälften av patienterna omdiagnostiserades till ”delvis förlamade”.

5G lanseras i slutet av året

Arbetet med 5G har pågått under en längre tid. Svenska företaget Ericsson arbetar bland annat med nätet i USA tillsammans med tyska operatören TMobile. Redan till slutet av året väntas de kommersiella näten lanseras. Arbetet pågår också i Sverige, även om det gått långsamt. Post- och telestyrelsen har dock fått loss ett tillräckligt stort frekvensområde i Stockholmsområdet vilket kommer möjliggöra för tester. Det nya snabbare nätet väntas bli tillgängligt för svenskarna om ett par år.

Inlägget Ny mobil teknik möjliggör för bättre sjukvård dök först upp på FHI.

]]>
Ekonomisk oro allt vanligare – så minskar du din stress https://www.fhi.se/eknomisk-oro-vanligare-minska-stress Fri, 02 Mar 2018 08:26:03 +0000 http://www.fhi.se/?p=195 Oron över den egna ekonomin är hög i Sverige och många förväntar sig inte att gå i pension. Det har delvis att göra med en minskad tilltro till pensionssystemet. Det finns dock saker du kan göra för att minska stressen Read More ...

Inlägget Ekonomisk oro allt vanligare – så minskar du din stress dök först upp på FHI.

]]>
Oron över den egna ekonomin är hög i Sverige och många förväntar sig inte att gå i pension. Det har delvis att göra med en minskad tilltro till pensionssystemet. Det finns dock saker du kan göra för att minska stressen över din egna ekonomiska situation.

Majoriteten av svenskarna är oroliga över sin ekonomi

Enligt en undersökning som konsultbolaget Mercer har gjort känner allt fler svenskar ekonomisk oro. I dag är det 62 procent av svenskarna som är oroliga över ekonomin, i övriga norden är den siffran 45 procent. Det är främst pensionen som oroar och närmare 60 procent förväntar sig aldrig att gå i pension, eller åtminstone fortsätta arbeta delvis efter 65 år.

Detta har till stor del att göra med att den tidigare starka tilltron till vårt socialförsäkringssystem och pensionssystem har minskat. Istället läggs allt mer ansvar på individen. Men det finns enkla saker du själv kan göra för att minska den ekonomiska stressen.

Pensionsspara via investeringssparkonto

Att spara via investeringssparkonto, ISK, kan vara ett sätt att minska oron för den framtida pensionen. ISK är främst för dig som planerar att spara under en längre tid. Det kan vara ett bra sätt att komplettera den allmänna pensionen och eventuella tjänstepensionen. Det är klokt att månadsspara för att sprida riskerna och placera i fonder med låga avgifter.

Ha en buffert för oförutsedda utgifter

För att lindra den ekonomiska oron som finns nu är det bra att ha en buffert för oförutsedda utgifter. En sådan kan du med fördel ha på ett vanligt sparkonto då pengarna ska vara lätta att komma åt när det behövs. Om du redan vet med dig att du har pengar den dagen något oförutsett händer kan du slappna av och slippa oroa dig i onödan. En buffert är extra viktigt för dig som bor i villa eller har bil. Vid akuta renoveringar, eller reparationer av bilen kommer en buffert kunna lätta på oron.

Inkomstförsäkring skyddar dig vid inkomstbortfall

Blir du arbetslös kompletterar en inkomstförsäkring den ersättning du får från a-kassan. Som arbetslös kan du få upp till 80 procent av din tidigare lön. Om du ska ha en inkomstförsäkring eller inte beror dock till stor del på hur mycket du tjänar. Ersättningen hos a-kassan täcker max 80 % av en lön upp till 25 025 kronor per månad.

  • Du tjänar under 20 900 kr. Inkomsten täcks helt av a-kassan och ingen inkomstförsäkring behövs.
  • Du tjänar 20 900 – 23 885 krInkomsten täcks helt av a-kassan under de 100 första ersättningsdagarna. Dag 101 till 200 behövs inkomstförsäkring.
  • Du tjänar 23 885 – 25 025 kr. Inkomsten täcks helt av a-kassan under de 100 första ersättningsdagarna. Dag 101 till 300 behövs inkomstförsäkring.
  • Du tjänar över 25 025 krDu behöver inkomstförsäkringen för att kunna få upp till 80 % av din inkomst.

Samla dina lån och krediter

Har du många smålån och krediter kan du med fördel välja att samla dessa i ett större lån. Du kan minska dina månadskostnader avsevärt. Ett större lån har ofta lägre ränta en flera smålån. Du slipper även att betala flera tilläggsavgifter, exempelvis aviavgifter för varje smålån. Med ett större lån kan du även förbättra din kreditvärdighet vilket ökar möjligheterna för bättre lånevillkor i framtiden.

Inlägget Ekonomisk oro allt vanligare – så minskar du din stress dök först upp på FHI.

]]>
Fackförbundet införde friskvårdsbidrag när kommunen sa nej https://www.fhi.se/Aktuellt/Nyheter/fackf%C3%B6rbundet-friskv%C3%A5rdsbidrag-kommunen Mon, 19 Feb 2018 07:36:16 +0000 http://www.fhi.se/?p=190 När Härnösands kommun sade nej till sina anställda om ökat friskvårdsbidrag tog fackförbundet Vision saken i egna händer. Medlemmarna som utförde en aktivitet fick 200 kronor. Initativet har varit uppskattat och nu flaggar man för något liknande till våren. Fackförbundet Read More ...

Inlägget Fackförbundet införde friskvårdsbidrag när kommunen sa nej dök först upp på FHI.

]]>
När Härnösands kommun sade nej till sina anställda om ökat friskvårdsbidrag tog fackförbundet Vision saken i egna händer. Medlemmarna som utförde en aktivitet fick 200 kronor. Initativet har varit uppskattat och nu flaggar man för något liknande till våren.

Fackförbundet införde friskvårdsbidrag till medlemmar

2008 infördes friskvårdsbidrag för de anställda på Härnösands kommun. 1000 kronor vardera per år som skulle gå till en friskvårdsaktivitet. Men sedan dess har priset för gymkort, massage och annan friskvårdsaktivitet ökat, men tusenlappen har bestått.

De anställda som var medlemmar i fackförbundet Vision bad då styrelsen om att kontakta arbetsgivaren för att se om man kunde påverka. Man fick inget gehör och den tusenlapp som infördes 2008 skulle bestå. Då väcktes en tanke hos fackförbundet om att själva dra igång en friskvårdssatsning för sina 260 medlemmar i kommunen.

Vision hade friare ramar för vad som anses vara friskvård

Ramarna för vad som räknades som friskvård var betydligt friare hos Vision än hos kommunen. Fackförbundet menade att friskvård handlade om kropp och själv. Därför var alltifrån träning, till relax i badhuset och luncher tillåtet. Medlemmarna fick 200 kronor för att utföra en friskvårdsaktivitet förutsatt att de visade upp kvitto och att aktiviteten genomfördes mellan 1 september till 1 november.

Tips! Vill du gå med i Vision, eller något annat fackförbund som passar dina intressen, så kan du läsa mer på Fackförbund.com. Där finns information, tips och jämförelser av de olika fackförbund som kan vara intressanta för just dig.

Fackförbundet har förhoppning om att fortsätta friskvårdssatsningen

Att kunna få hjälp av fackförbund i besvärande situationer är något som uppskattas av många medlemmar. I detta fall har flera Härnösandsbor hört av sig till Vision och visat sin uppskattning. Totalt var det 60 av de 260 medlemmarna som utnyttjade friskvårdsbidraget som totalt kostade Visions avdelning i Härnösand 11 000 kronor. Väl använda pengar anser, Anna Karin Sandström Gudmundsson, Visions ordförande i Härnösands kommun.

– En positiv bieffekt som jag inte tänkte på från början är att ­medlemmarna kom till fackexpeditionen för att få tillbaka sina pengar. Då fick de samtidigt ett ansikte på oss som sitter i styrelsen och vi blir mer kända för våra medlemmar, säger Anna Karin Sandström Gudmundsson till Visions hemsida.

Inlägget Fackförbundet införde friskvårdsbidrag när kommunen sa nej dök först upp på FHI.

]]>
Hållbara matvanor inte dyrare https://www.fhi.se/Aktuellt/Nyheter/Hallbara-matvanor-inte-dyrare/ Tue, 06 Feb 2018 08:38:29 +0000 http://www.fhi.se/?p=120 Att äta hälsosam mat som samtidigt är bra för miljön och billigt. Låter det som en omöjlighet? Faktum är att hållbara matvanor kan vara billigare för de allra flesta. Med rätt val kan du till och med spara upp till Read More ...

Inlägget Hållbara matvanor inte dyrare dök först upp på FHI.

]]>
Att äta hälsosam mat som samtidigt är bra för miljön och billigt. Låter det som en omöjlighet? Faktum är att hållbara matvanor kan vara billigare för de allra flesta. Med rätt val kan du till och med spara upp till 9000 kronor om året.

Hållbara matvanor kan spara dig pengar i plånboken

De flesta tror nog att hållbara matvanor per automatik innebär mer kostnader. Så behöver det inte vara. Det går nämligen att äta för en bättre hälsa och miljö utan att det kostar mer. Genom att minska köttmängden och ersätta den med böner och linser kan man fortsätta få i sig bra med proteiner samtidigt som man gör miljön, hälsan och plånboken en tjänst.

Spara upp till 9000 om året med bättre matvanor

Beroende på dina tidigare matkostnader kan du spara mellan 1500-9000 kronor per år genom att förändra dina matvanor. Det spelar i stort sett ingen som helst roll vad du är för typ av konsument, med mer hållbara matvanor finns det en hel del pengar att spara. Om du även skär ned på utrymmesvarorna, så som godis, chips och alkohol kan du spara ännu mer. Cirka 35-40 procent av våra matkostnader går nämligen till utrymmesvaror. Pengarna som blir över skulle då exempelvis kunna gå till ekologiska livsmedel. Detta skulle även bidra till en förbättrad folkhälsa.

Både när det kommer till hälsan och vårt välbefinnande spelar maten en stor roll. Genom bättre matvanor som är mer hållbara går det att hitta en bra balans som bidrar till en bättre folkhälsa. Men även för miljön spelar kosten en stor roll. Vi äter alldeles för mycket kött idag och om fler skulle minska sin köttkonsumtion skulle det kunna ha stor påverkan på miljön.

Många måste arbeta tillsammans

För att en omställning mot hållbara matvanor ska vara möjlig är det många som måste arbeta tillsammans. Alltifrån kommuner till restauranger och myndigheter spelar en viktig roll i det hela. Med ökad kunskap om hållbara matval och dess positiva påverkan kan det bli lättare att få till en förändring.

Inlägget Hållbara matvanor inte dyrare dök först upp på FHI.

]]>
Regeringen vill införa rökförbud – dessa platser berörs https://www.fhi.se/Aktuellt/Nyheter/regeringen-r%C3%B6kf%C3%B6rbud-platser-ber%C3%B6rs Tue, 06 Feb 2018 08:35:35 +0000 http://www.fhi.se/?p=117 Rökförbud på flera platser utomhus, det är vad regeringen föreslår. Förbudet ska bland annat omfatta perronger, hållplatser, lekplatser och uteserveringar. Regeringen har även planer på att skärpa försäljningen av snus. Vill avnormalisera rökningen med förbudet Snart kan det vara slutrökt Read More ...

Inlägget Regeringen vill införa rökförbud – dessa platser berörs dök först upp på FHI.

]]>
Rökförbud på flera platser utomhus, det är vad regeringen föreslår. Förbudet ska bland annat omfatta perronger, hållplatser, lekplatser och uteserveringar. Regeringen har även planer på att skärpa försäljningen av snus.

Vill avnormalisera rökningen med förbudet

Snart kan det vara slutrökt på uteserveringar. Regeringen vill nämligen införa rökförbud. Bakgrunden till förslaget handlar om att avnormalisera rökningen som är ett stort folkhälsoproblem. Det hoppas man nu kunna göra med ett krafttag likt detta. Tidigare har man även fört kampanjer för ett tobaksfritt arbetsliv och detta får ses som ytterligare ett steg mot minskat tobaksanvändande.

– Jag är övertygad om att det här kommer att kännas lika naturligt som rökförbudet på krogen, sade Annika Strandhäll på en pressträff rapporterar SVT.

Att införa ett totalförbud mot cigaretter uppges dock inte vara aktuellt i dagsläget.

– Vi tar ett steg i taget och det är klart att det skulle vara ett väldigt dramatiskt ingrepp i många människors vardag.

Platser som berörs av ett eventuellt förbud är förutom uteserveringar även hållplatser, lekplatser och perronger. Om förbudet går igenom hoppas man att detta ska bidra till en förbättrad folkhälsa.

Regeringen vill införa tillstånd för att få sälja tobak

Förbudet skulle i så fall även gälla e-cigaretter, örtprodukter och vattenpipor. Man vill även att det ska krävas tillstånd från handlare för att överhuvudtaget få sälja tobak.

– Man ska inte kunna sälja inkörsprodukter, sade Strandhäll och hänvisade till att mindre och billigare förpackningar kan få fler att börja snusa.

Även snuset vill regeringen begränsa genom att förhindra försäljning i små förpackningar. Istället ska det bara vara tillåtet att sälja snus i doser med minst 20 portioner.

Förslaget mottas med kritik från flera riksdagspartier

Både Vänsterpartiet och Centerpartiet uttrycker stöd för ett eventuellt förbud. Men Sverigedemokraterna, Liberalerna, Moderaterna och Kristdemokraterna står inte bakom förslaget.

– Vi tror inte att det är den vägen man ska gå. Det vore lämpligt att människor visar varandra hänsyn och inte röker i närheten av dem som mår dåligt av det, men allt som är dumt kan inte förbjudas, säger riksdagsledamoten Emma Henriksson (KD), till SVT.

Om den nya lagen går igenom kommer den att träda i kraft först 1 januari 2019.

Inlägget Regeringen vill införa rökförbud – dessa platser berörs dök först upp på FHI.

]]>
Folkhälsomyndigheten varnar för intensiv influensaperiod https://www.fhi.se/Aktuellt/Nyheter/folkh%C3%A4lsomyndigheten-varnar-intensiv-influensaperiod Tue, 06 Feb 2018 08:30:16 +0000 http://www.fhi.se/?p=113 Hittills i år har smittspridningen av influensavirus varit förhållandevis lågt i landet. Men nu väntas en förändring meddelar Folkhälsomyndigheten. Den värsta influensaepidemin tros komma under de närmsta veckorna. Mest utsatta är barn. Minst 100 000 väntas smittas av influensaviruset Den Read More ...

Inlägget Folkhälsomyndigheten varnar för intensiv influensaperiod dök först upp på FHI.

]]>
Hittills i år har smittspridningen av influensavirus varit förhållandevis lågt i landet. Men nu väntas en förändring meddelar Folkhälsomyndigheten. Den värsta influensaepidemin tros komma under de närmsta veckorna. Mest utsatta är barn.

Minst 100 000 väntas smittas av influensaviruset

Den senaste influensarapporten från Folkhälsomyndigheten uppgav att smittspridningen varit lindrig i landet. Så lär det dock inte förbli länge till. Under sista veckan i januari rapporterades över 1000 fall av influensa till vården och fler kommer det bli.

– Vi vet inte säkert, men antalet smittade är säkert hundra gånger större vilket betyder minst 100 000 influensadrabbade svenskar, säger Anna-Sara Dahlborg Carnahan, epidemiolog och vaccinexpert på Folkhälsomyndigheten, till SVT.

För att minska spridningen och befolkningens hälsa har det tidigare drivits kampanjer för ett friskare Sverige. Förhoppningen var att ökad kunskap om fördelarna med en hälsosam livsstil skulle göra att allt fler svenskar mådde bättre.

Främst barn riskerar att insjukna i viruset

I år är det influensavirus av typ B som dominerar. Många vuxna har troligen råkat ut för något liknande virus tidigare och är därför resistenta.

– Däremot så kommer många barn i förskoleåldern bli smittade då de inte hunnit få det skyddet. Barn brukar å andra inte få lika svåra symptom som äldre. Men det kan bli en hel del vabbande.

Kulmen för smittan väntas nås någon gång i februari uppger Folkhälsomyndigheten. Däremot kan det vara en viss skillnad beroende på var någonstans man bor i landet. Men hittills har den största ökningen setts i Svealand och Götaland.

Smittläget för vinterkräksjukan har varit under det normala

När det gäller den annars så vanliga vinterkräksjukan har smittläget varit ganska lågt. Något mindre än normalt har rapporterats in under våren. Totalt handlar det om 137 fall under vecka fyra. Svårast drabbade är Jämtland, Norrbotten och Östergötlands län.

– Förr kunde vi se hur smittspridningen följde ett tydligt vartannat år-mönster – en säsong med svår vinterkräksjuka följdes av ett år där betydligt färre människor blev smittade. Numera är den ena säsongen den andra lik, säger Anna-Sara Dahlborg Carnahan.

Inlägget Folkhälsomyndigheten varnar för intensiv influensaperiod dök först upp på FHI.

]]>